Ion Anton, la a 78-a aniversare
Luni, 20 ianuarie 2020
|
|
Ion Anton, ASA cum l-am cunoscut eu acum aproape 30+ ani în urmă
-
Născut la 20 ianuarie 1942, in comuna Hermeziu, județul Iași – România
-
Autorul lucrării "Ion Anton – Nihil Sine Deo – De la Hermeziu la Los Angeles"
Iată ce știu eu despre – ACEST OM SPECIAL
1. Ion Anton – Copilandru, și…adolescentul în devenire
L-am întâlnit pe bădița Ion Anton acum aproape 30+ de ani, în Los Angeles, California, când vizita pentru prima dată America. Mia vorbit atunci despre copilăria sa, o copilărie grea, cenuşie, plină de suferinţe. Îmi povestea că nu și-a cunoscut tatăl patern, care mergând pe front la Cotul Donului, a murit în război. Biata sa mamă, pe care o divinizează, așijderea marelui poet Grigore Vieru, a simțit din plin suferinţa, singurătatea şi mai ales neputinţa de a-și crește singură copii, văduvă rămânind de tânără…
|
Povestindu-mi cu atât patos greutățile copilăriei sale, mi-a readus și mie amintirile copilăriei grele prin care și eu am trecut, identificându-mă cu multe amintiri de care el mi-a vorbit, de aceea i-am și sugerat că ar fi bine, CÂNDVA, să pună în scris acele mișcătoare amintiri.
Apropiindu-ne tot mai mult duhovnicește, bădița Ion mia povestit că i s-au împlinit aproape toate visele și gândurile sale. Terminând cursurile școlii din Hermeziu, apoi școlile cele înalte din Urbea Moldovei, evidențiindu-se în ochii profesorilor prin inteligența nativă pe care o moșteniseră de la părinții săi, țărani cu minte sănătoasă. Au urmat, pe rând liceul, facultatea, și alte școli de specialitate, calificându-se în domeniul chimiei industriale, fiind numit în posturi de conducere, pe care nu le-a căutat el, ci ele l-au căutat pe dânsul, căci așa a vrut Bunul Dumnezeu!, devenind lider peste mii de lucrători.
2. Ion Anton - Familistul - Tânărul student s-a căsătorit cu o fostă colegă de facultate, Maria Anghelina, închegându-și o familie creștină, binecuvântată cu 2 copii, care au devenit: unul preot și celălalt doctor.
3. Ion Anton - Slujitorul semenilor - Pe lângă bucuriile vieții, ca familist, și bunic al celor 4 nepoți, autorul și-a dedicat întreaga lui viață slujirii semenilor săi – tineri și vârstnici, în egală măsură - fie prin biserică, fie prin activitățile socio-culturale, în cadrul comunității mai largi, fie prin slujirile civice… o vocație (diakonioa) de a sluji dezinteresat semenii săi, fără prejudecăți personale, sociale, religioase sau politice.
4. Credință, Slujire, Iertare și respect pentru legile divine și civice – La toate sărbătorile, îl găsesc adese, făcându-și rugăciunile tainic în Sfânta Biserică. Trăiește și Î-L respiră pe Dumnezeu. Se străduiește să fie un model de credință și trăire creștinească pentru semenii săi. „Cei 7 ani de-acasă”, care au început acolo, în Hermeziu, l-au diriguit toată viața, până astăzi. Din comportamentul său creștin a izvorât și atitudinea sa de trăire în societate, de respectare a legilor civice, inspirație pentru cei din jurul său.
Ion Anton este om, cu bune și rele, îsă întotdeauna îți vorbește direct, fără ocolișuri, și chiar cu riscul de a fi judecat, este dur în onestitatea sa, nu iartă ușor pe cei lași, și pe cei ce înșeală pe semenii lor, pe cei vulnerabili, în special pe vârstnici, pe bolnavi și pe copii. (o sumarizare a cuvântului meu de binecuvântare pentru cartea autobiografică: "Ion Anton – Nihil Sine Deo – De la Hermeziu la Los Angeles")
Despre adevărata prietenie
Sf. Vasile cel Mare - „De obicei legea prieteniei face ca cei ce gândesc asemene, să aibă o prietenie trainică. De aceea pe bună dreptate s-a spus: Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune. După cum aerul respirat în locuri infectate de boală transmite încetul cu încetul celor sănătoşi boala, tot aşa tovărăşiile rele pricinuiesc mare rău sufletelor, chiar dacă nu se simte îndată vătămarea.”
Sf. Ioan Casian, Convorbiri duhovniceşti - „ Pentru cei înţelepţi înţelegerea sigură şi prietenia nedespărţită nu pot exista decât între oameni cu bune obiceiuri, cu aceleaşi virtuţi şi cu aceleaşi năzuinţe de viaţă.”
Sf. Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei - “Pentru că oamenii se unesc între ei pe temeiul pricinilor trecătoare, de aceea nici prieteniile dintre ei nu sunt nici călduroase, nici nu dăinuiesc. Unde se întrerupe dragostea, acolo se iscă insultele, pagubele de bani, invidia, dragostea de slavă deşartă şi altele la fel cu acestea. Se întrerupe dragostea, că nu are rădăcină duhovnicească. Dacă ar fi avut o astfel de rădăcină, nici o pricină lumească n-ar fi stricat dragostea duhovnicească. Dragostea de aproapele întemeiată pe dragostea de Hristos este trainică, nestricată, nebiruită, nesfărâmată. N-o pot sfărâma nici calomniile, nici primejdiile, nici moartea, nici altceva asemănător. Orice ar pătimi un om care iubeşte aşa pe aproapele său nu va înceta niciodată a-l iubi, pentru că se uită la pricina dragostei sale, la Hristos. Dar cel care iubeşte pentru că e iubit şi el la rândul său, o termină repede cu dragostea dacă prietenul său îl supără cu ceva; dimpotrivă, cel legat de semenul său cu lanţul dragostei de Hristos niciodată nu va pune capăt prieteniei”.
Sf. Ioan Casian, Convorbiri duhovniceşti - (…) Există şi un fel de dragoste care nu dispare, fiindcă nu ia naştere nici din cunoştinţe, nici din raporturile de serviciu sau de câştig, nici din rudenie sau din alte motive, ci numai din asemănarea virtuţilor. Aceasta, zic, este cea pe care nici o întâmplare n-o micşorează, pe care nu numai că nu poate s-o descompună sau s-o distrugă depărtarea în timp sau spaţiu, dar nici măcar moartea n-o sfărâmă. Aceasta este adevărata prietenie, care creşte din dubla desăvârşire şi virtute a prietenilor, a cărei legătură n-o rupe nici felurimea dorinţelor, nici contrarietatea voinţelor. .. De aceea, precum am spus, legătura prieteniei adevărate şi de nezdruncinat se întemeiază pe egalitatea de virtuţi şi dintr-o parte şi din cealaltă, căci «Domnul face să locuiască în aceeaşi casă cei cu acelaşi suflet». Şi de aceea dragostea poate rămâne nestricată numai în aceia care au aceleaşi gânduri şi aceeaşi voinţă, acelaşi punct de vedere în a voi sau a nu voi ceva. Şi voi, dacă voiţi s-o păstraţi neatinsă, trebuie să vă grăbiţi ca, alungând mai întâi viciile, să vă nimiciţi partea proprie a voinţei voastre şi, uniţi în preocupări şi năzuinţe, să ajungeţi la acel sentiment ce-l desfată atât de mult pe profet: «Iată ce bine şi ce plăcut este să locuiască fraţii împreună». Şi prin aceasta trebuie să înţelegem nu unitatea de loc, ci de duh. (…) Prietenia nu poate rămâne deplină şi desăvârşită decât între cei desăvârşiţi şi cu aceleaşi virtuţi, pe care aceeaşi voinţă şi aceleaşi ţeluri de viaţă nu-i lasă niciodată, sau numai foarte rar, să aibă sentimente deosebite, sau să nu fie de aceeaşi părere în cele ce duc la plinătatea vieţii duhovniceşti.
Închei omagiul meu, pentru enoriașul, dar și prietenul meu apropiat, Ion Anton, prin cuvintele a doi prieteni, de data aceasta, prieteni comuni, ai mei și ai dlui Ion Anton: ing. Mircea Iordache, si scriitorul academician, basarabean, Pavel Pelin
Mircea Iordache:
Cu plecăciune domnule Ion Anton
Vă venerez astăzi stimate domn,
Pentru marea-vă calitate de om,
Că de la Hermeziu la Los Angeles,
Roade de-nțelepciune ați cules!
Citindu-vă cartea înainte de tipar,
Constat că am cules-o ca pe-un dar,
De-nvățăminte, cinste, dăruire,
Pot spune, chiar, un strop de fericire.
O, Doamne, multe-a-ți tras în viață!
Și multe, poate, mai aveți în față,
Și priviți în amintiri ca într-o carte,
Prin care lumina credinței răzbate.
Sunt impresionat că v-am cunoscut,
Sunteți minunat și vă stimez mult,
Vin în fața calității D-voastre de om,
Cu plecăciune domnule Ion Anton!
La mulți Ani, la cea de a 78-a Aniversare!
(Luni 20 ianuarie 2020)
Felicitări cordiale minunatului scriitor Ion Anton
Rândurile pline de inimă, dor și înțelepciune, pe care le-ați scris despre poetul Grigore Vieru reprezintă o pagină memorabilă a literaturii moderne, la care se va reveni mereu. La mulți ani cu sănătate și noi realizări la masa de scris, stimate maestre.
Ion Anton a mai primit peste 100 de mesaje, salutari si urari de bine, la cea de a 78-a aniversare, din partea unor prieteni, și admiratori, prin rețelele de socializare, între care menționăm:
-
Paraschiva Burlacu La multi ani binecuvantati!
Sunt foarte mandra de consateanul meu.
Poarta si usa casei mele sunt deschise pentru a-l primi firesc si cu mult drag!
-
Ortansa Lungu La mulți ani cu sănătate !
-
Ioana Iordache La multi ani binecuvintati l
-
-
Maria Cubanita La multi ani dle Anton, multa sanatate, impliniri si iubire
-
Kathaerine Arion La Multi Ani Domnule Anton !Multumim pentru serviciile aduse bisericii.
-
Dan David La mulți ani cu sănătate, domnule Ion Anton!
-
Adriana Belibrov Ce frumos!!! - La multi si binecuvintati ani!!!
-
Iar din partea enoriașilor bisericii Sfânta Treime din Los Angeles, pe care a slujit-o mai bine de 25 de ani, un binevenit laudatium a fost oferit de ănsuși preotul paroh, cu o zi înaintea aniversării, DUMINICĂ 19 IAN. 2020.
La mulți ani!, dle ing. Ion Anton
Frățește,
Preot Protopop Constantin Alecse